Verander je wachtwoord!

Wachtwoorden, iedereen lijkt er een hekel aan te hebben. Iedere dienst waar we onszelf voor opgeven vraagt wel om een wachtwoord. Wat is er dan makkelijker om voor elke website hetzelfde wachtwoord op te geven? Hiermee bestaat echter de kans dat je een groot gevaar loopt. Stel je voor dat je meerdere huizen in bezit hebt en je overal binnen kan komen met eenzelfde sleutel, en dat mensen er vervolgens ook nog heel erg makkelijk achter kunnen komen waar die huizen precies staan. En dan verlies jij je sleutel..

Afgelopen dagen was een nieuwe hack bij Dropbox in het nieuws waarbij gegevens van 69 miljoen account zijn gestolen. Deze hack was weer veroorzaakt door een hack bij LinkedIn in 2012 waarbij de gegevens van 117 miljoen gebruikers zijn buitgemaakt. Eén van die mensen was een DropBox-medewerker, die *je raadt het al* overal hetzelfde wachtwoord gebruikte. Zodoende konden hackers met dat wachtwoord, met een beetje proberen, binnenkomen bij Dropbox.

De kans is vrij klein dat jouw wachtwoord in combinatie met je e-mailadres een keer open en bloot op straat komt te liggen. Maar net zoals met een sleutel verliezen; je denkt liever niet aan de gevolgen.

Daarom ben ik een wachtwoordmanager gaan gebruiken. Dit is een online dienst of programma waar jij de website en je gebruikersnaam invoert. Vervolgens maakt de wachtwoordmanager een sterk wachtwoord voor je aan. Zo’n wachtwoord ziet er dan bijvoorbeeld zo uit: 4fa8c4ab89a2d43d417bbcfabe7ab6c172ea26eb4e741b0fa074efb4781fc311. Indien je er consequent mee omgaat, heeft iedere site een ander wachtwoord. Zo loop je dus niet het risico om in één keer al je gegevens in gevaar te brengen als jouw favoriete online winkel of social media het volgende doelwit is van hackers.

Zelf gebruik ik Keepass omdat ik dan al mijn wachtwoorden in eigen beheer heb. Zo kan ik de wachtwoorden bijvoorbeeld meenemen in mijn telefoon via de bijbehorende Android app Keepass2Android (of voor de IOS gebruikers onder ons: miniKeepass).

Een andere mogelijkheid is Lastpass, een online dienst met bijhorende apps waarin je al je wachtwoorden versleuteld  kan opslaan.

Let wel! Maak het wachtwoord voor je wachtwoordmanager heel. erg. sterk.

Als je een wachtwoordmanager hebt kunnen kiezen, begin dan met het veranderen van je belangrijkste diensten die sowieso privé moeten blijven, zoals social media en zakelijke accounts. Richt je daarna op webshops en minder belangrijke diensten. Het is een hele klus, maar het kan je veel kopzorgen besparen in de toekomst.

Om meer te weten te komen over de verschillende wachtwoordmanagers kan je verder lezen:

Vragen over het gebruik van een wachtwoordmanager? Stuur me een mail of neem contact op via social media.

1 Comment

  1. José

    Goed verhaal!
    Je Waarschuwde ons al in 2016 en zie hoe actueel het nu is!

Leave a comment

Your email address will not be published or shared

. Required fields are marked *

*

© Copyright 2020 Based Online. - Privacy policy